Samen lekker buiten eten

De beste barbecuetips vind je hier!

Niets is fijner dan een mooie zomerdag afsluiten met een barbecue! Zijn jullie samen of verwacht je een grote groep? Eten er kinderen mee? Of mensen met een uitgesproken smaakvoorkeur? Wij bieden voor ieder wat wils. Kies uit onze speciale barbecue-pakketten. Of stel zelf een pakket samen. En vul die aan met onze dagverse salades en sauzen. Samen maken we er een heerlijke zomer van.  

De beste barbecuetips

Wil jij net zo barbecueën als wij? Met een goede voorbereiding – én de nodige oefening – moet dat zeker lukken. We hebben de volgende tips voor je:
 

Veiligheid

  • Schenk of spuit nooit spiritus of andere brandbare vloeistoffen op de gloeiende of brandende houtskool. Dit kan leiden tot een soort explosie, met alle nare gevolgen van dien.
  • Houd kinderen uit de buurt van een hete barbecue.
  • Zet altijd een emmer water of zand bij de barbecue om eventueel te kunnen blussen.
  • Verplaats nooit een barbecue, waarvan de houtskool nog brandt of gloeit.
  • Als je klaar bent met barbecuen, let er dan wel goed op of het vuur wel voor 100% is gedoofd. Laat de kolen in het geheel opbranden voordat je de barbecue schoonmaakt.
  • Zorg er altijd voor dat de barbecue stevig staat.

Tips kolenbarbecue

  • Steek de barbecue tijdig aan, tenminste 1 uur van tevoren.
  • Leg de houtskool in de barbecue.
  • Daartussen plaats je de aanmaakblokjes, die je vervolgens aansteekt. Volg hierbij de aanwijzingen op de verpakking.
  • Wanneer de houtskool goed gloeit kan het over de barbecue verspreid worden.
  • Wanneer de vlammen zijn gedoofd en de houtskool of briketten bijna grijs kleuren, heeft de barbecue de juiste hitte bereikt om het vlees mooi te grillen.
  • Voeg tijdig nieuwe kolen toe, dan hoef je de barbecue niet opnieuw aan te steken.
  • Geef het vlees de tijd om bruin te worden. Teveel om en om draaien is niet goed.
  • Gebruik een tang (dus geen vork) om het vlees op het rooster te leggen en om te keren. Hierdoor blijven de vleessappen in het vlees bewaard.
  • Strooi van tevoren nooit zout op het vlees; er verschijnt vocht, dat het bruin worden bemoeilijkt.
  • Trek vlees, dat aan het rooster kleeft, niet los. Even later gaat het vanzelf.
  • Door gebruik te maken van aluminiumfolie of aluminiumbakjes kan het vlees niet verbranden en sappen en marinades kunnen niet in het vuur komen.
  • Vis met een zachte structuur kunt u het beste in aluminiumfolie wikkelen.
  • Bij een barbecue met een verstelbaar rooster kunt u de temperatuur regelen door het rooster hoger of lager te plaatsen. Voorgegaard vlees kan dichter bij het vuur dan rauw vlees. Immers, rauw vlees heeft langer nodig om gaar te worden.
  • Werkt u met een elektrische barbecue? Leg dan het snoer stevig vast op de grond en pas op met regen.
  • Voor de gasbarbecue geldt dat de gasfles rechtop naast de barbecue moet worden geplaatst.
  • Steek de gasbarbecue met een lange aansteker aan en houd de zwarte knop 20 seconden vast.
  • Ga nooit met uw hoofd boven een gasbarbecue staan terwijl u ondertussen de barbecue probeert aan te steken.
  • Plaats de gasfles aan de zijkant van de barbecue.

Slow of snel?

Of je nu veel of weinig tijd hebt, je kunt altijd lekker eten rondom de barbecue. Ingeval van langzaam garen – beter bekend als slow cooking – sluit je de barbecue af met een deksel. En zorg je voor voldoende afstand tussen de kooltjes en het vlees. Deze methode is heel geschikt voor het garen van bijvoorbeeld een hele kip. Of een groot stuk rundvlees. Heb je niet zoveel tijd? Kies dan voor hamburgers, voorgegaarde kip, worstjes en biefstuk. Deze vleessoorten zijn namelijk supersnel gaar boven de hete kolen!